Trädgård
En viktig del av Stora Henriksvik är trädgården, som vetter ned mot Mälarens strand. Här har det odlats sedan Bellmans dagar.
Så fort vi började gräva i trädgården hittade vi rester från 1700-talets långholmsbor. Bitar av tobakspipor, gamla mynt och flaskmedaljonger.
Vi botaniserade i gamla skrifter om 1700-talsväxter för att välja rätt och alla växter som odlas fanns i Sverige på 1700-talet. Torparblommor som lupiner och löjtnantshjärtan fick inte vara med; sådana växter kom först senare till våra breddgrader. En humlestör var däremot självskriven, eftersom det på 1700-talet var obligatoriskt för alla bönder att odla humle för att slippa importera till den svenska öltillverkningen. Även odling av tobak var en pålaga uppifrån, så det har odlats på försök med varierande framgång.
Trädgården är uppbyggd så som en familj på 1700-talet skulle ha haft sin köksträdgård. Fyra odlingskvarter med korsgångar och en buxbomsrundel i mitten. Formen kommer ursprungligen från den arabiska trädgården där kvarteren symboliserade världsdelar, gångarna de stora floderna och rundeln i mitten var paradisets källa. Den togs över av munkarna och levde vidare i klostren i Europa.
I trädgårdens ytterkanter växer fruktträd, bärbuskar, potatis, sparris, jordgubbar och rabarber. Kvarteren innehåller nyttoväxter och blommorna bildar en kantbård. Det ordnade möter det vilda.
I tre av kvarteren växer bönor och ärter, rotfrukter, sallad och kål. I det fjärde finns en örtagård med perenna kryddväxter som mynta, salvia, citronmeliss och timjan. Här hittar man också medicinalväxter som på 1700-talet odlades för husapoteket.
Rabarber och bär används till saft och pajer för kaféet. I ett av kvarteren står ett mullbärsträd. På 1700-talet användes mullbärsträdets blad som föda till silkeslarver i stadens sidenfabriker.
Trädgården har skötts ”enligt de senaste vetenskapliga rönen från 1700-taletet” brukar vi säga. Det är ett ekologiskt växelbruk med näringstillskott från trädgårds- och kökskomposterna. Bin från de egna bikuporna har hjälpt till med pollineringen.
Trädgårdsland med vallmo och fänkål (Klicka för större bild)
Tomten sluttar åt väster och söder och är omringad av stora träd och häckar som ger vindskydd. Detta tillsammans med läget tio meter från Mälaren ger växtzon 1-2. Vid uthusets vägg står ett spaljerat persikoträd och ett spaljerat aprikosträd. Björnbären, som brukar ha problem att mogna i Stockholmstrakten, dignar av bär och växer över alla breddar.
Varje höst har vi skördemarknad där vi säljer grönsaker, frukt, bär, marmelader, saft och blommor från trädgården.
På sikt planerar vi att bygga ett orangeri à la 1700-tal för övervintring av exotiska växter, vinterfester och försäljning.
Välkommen att njuta av växtkraften i odlingarna!
Följ oss
Kontakt
- Telefon 0739-200406
- Email info@nackacatering.se
- Adress Långholmsmuren 21 Stockholm
Öppettider
- tor - sön